Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Almedalen: Screena alla fyraåringar för typ 1-diabetes

Publicerad 2018-06-25

Idag går det att förutse ett insjuknande i autoimmun typ 1-diabetes flera år
i förväg. Tidig behandling lindrar sjukdomsförloppet, minskar risken för följdsjukdomar och sänker sjukvårdens kostnader.
Är det inte dags att införa allmän screening så att vi kan upptäcka och hjälpa de barn som kommer att drabbas? Detta diskuteras vid ett seminarium i almedalen den 4 juli i regi av Lunds universitets Diabetescentrum.

Åke Lernmark.

Med ett vanligt litet blodprov går det i dag att upptäcka om ett barn är på väg att drabbas av diabetes. Det som föregår ett insjuknande är att kroppens eget immunförsvar attackerar de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln och då bildas varningssignaler i form av autoantikroppar. Dessa kan finnas i blodet flera år före själva insjuknandet och kan lätt upptäckas vid ett test. Genom att vid fyraårskontrollen göra ett extra test som visar förekomsten av eventuella autoantikroppar i blodet kan vi tidigt identifiera många av de barn som kommer att bli sjuka. 

- Då kan vi undvika livshotande tillstånd vid insjuknandet och sätta in behandling i ett tidigare skede, säger professor Åke Lernmark som medverkar i seminariet och som bland annat leder studier som TEDDY och TrialNet.

Krävs mer pengar
TEDDY-studien finansieras av den amerikanska hälsomyndigheten NIH som även finansierar TrialNet som screenar personer med risk  att utveckla autoimmun diabetes. Dessa studier står bland annat bakom forskningen som gjort det möjligt att förutse och även fördröja ett insjuknande med upp till tre år om behandling sätts in i tid. Men för att bli bättre på att behandla, förebygga eller till och med bota autoimmun diabetes krävs mer pengar till fler och större studier.
- I år startar vi en stor screening av alla nyfödda i Skåne för att hitta barn med ärftlig risk för typ 1-diabetes och erbjuda dem att delta i interventionsstudie med oralt insulin. Målet är att ta fram nya förebyggande behandlingar, men även den screeningen finansieras av pengar från en amerikansk stiftelse, Helmsley Charitable Trust i New York.Efterlyser ansvar
Åke Lernmark efterlyser ett större ansvar från svenskt håll.

- Regeringskansliets nya kontor för life science vill få fler kliniska prövningar till Sverige. Vi föreslår att Sverige som en del av strategin satsar på screening i stor skala. Kan vi upptäcka de barn som vi vet kommer att drabbas så kan vi lindra deras sjukdomsförlopp, minska risken för följdsjukdomar och sänka sjukvårdens kostnader.

Text: Sara Liedholm
Bild: KG Pressfoto

Seminarium:

Bör vi screena alla fyraåringar för autoimmun typ 1-diabetes?

Tid: Den 4 juli 2018, kl 16.15-17.15
Plats: Hästgatan 13, Visby

Vid seminariet presenteras ny kunskap om möjligheten att förutse och förebygga autoimmun diabetes och betydelsen av tidigare diagnos och behandling. Forskare från Lunds universitets Diabetescentrum berättar om pågående studier. Därefter blir det paneldiskussion om fördelar och nackdelar med att införa allmän screening.

Medverkande:


Åke Lernmark, professor, Lunds universitet
Markus Lundgren, läkare och forskare Lunds universitet
Linda Ahlkvist, Koordinator TrialNet, Lunds universitet

Jeanette Åkerström Kördel, Koordinator GPPAD, Lunds universitet

Jenni Nordborg, Regeringskansliets nya samverkanskontor för life science

Kjell Asplund, Statens Medicin-Etiska Råd

Anna Mattsson, Socialstyrelsen

Moderator: Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist

Senast uppdaterad: 2018-06-25
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)