Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Att avlöna en idiot - Kostdebatt bortom sans och vett

Publicerad 2011-09-12

Kostdebatten är intensiv och det är bra. Gamla sanningar är inte längre allenarådande. Det är också bra. Men varför tar några debattörer sig rätten att förlöjliga, smutskasta, misstänkliggöra och idiotförklara andra? Varför är de så föraktfulla?

Är det den skyddande anonymiteten på internet som gör folk oförskämda?

I april 2011 publicerade diabetesportalen.se en artikel om att forskare på Lunds Universitets Diabetescenter startar en underökning (se länk nedan). Syftet är att försöka ta reda på varför typ 2 diabetiker som opereras för fetma tillfrisknar bara några dagar efter ingreppet, långt innan viktminskningen har börjat. Det är ett märkligt och hittills oförklarligt fenomen.
Många menar att det är vetenskapligt intressant och publiceringen väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

Risk att bli hudflängd

Också kostdebattörer på nätet uppmärksammade undersökningen. På Kostdoktorn.se, som enligt Kostdoktorn.se är Sveriges största hälsoblogg, föranledde undersökningen, under rubriken ”Över ån efter vatten”, närmare hundratalet kommentarer.
Merparten hade en normal ton. Några höll med om att den snabbt botade effekten är intressant. Ett par med brasklappen ”med risk för att bli hudflängd …”.

Haha, vilken forskarelit!

Andra tog tillfället i akt. Signaturen fetsmart undrade om han/hon ”är med och avlönar den idioten???” Idioten syftar på en av de forskare som ska utföra undersökningen. Signaturen fetsmart är inte rolig. Bara plump.
Signaturen Tina kallade forskarna för korkade och signaturen JL utbrister ”Haha, vilken forskarelit!”
Therese (Kloka Kostbloggen) har misstankar om vilket motivet för undersökningen är: ”Hemmablindhet? Ser inte skogen för alla träd? Knivälskare? Penningdimma? Utifrån är det enkelt att vara klarsynt...”, skriver hon.
Det finns fler exempel på Kostdoktorn.se och på andra kostforum på nätet. Alldeles för många exempel.
Undersökningen om varför fetmakirurgi så snabbt botar diabetes handlar inte ens om kost. När diskussion gör det, när LCHF-kosten på något sätt ifrågasätts, blir det än bedrövligare. Då haglar de ärekränkande invektiven.

Riskera trakasserier

I våras arrangerade Lunds Universitets Diabetescenter en kostdebatt. En av de inbjudna debattörerna var Andreas Eenfeldt, kanske den mest publika kostdebattören i Sverige i dag och ägare till Kostdoktorn.se.
Debatten var stundtals intensiv och Andreas Eenfeldt klarade sig bra trots att han inte var oförskämd. Trots att han inte kallade någon för idiot eller antydde att någon var korrumperad av läkemedelsindustrin.
Det gjorde inte någon av de andra debattörerna heller. Ändå blev det en bra debatt.
Flera inbjudna debattörer, som skulle representera den mer ”skolmedicinska” sidan, tackade nej till att vara med. Deras argument var att de visste att de i efterhand riskerade att hånas på nätet och trakasseras med mängder av e-post.

Ärekränkande

För att slippa kränkande personangrepp, förolämpningar, hets, rasistiska uttalanden och hyllningar av terror har flera dagstidningar och andra medier den senaste tiden antingen helt stängt eller börjat förhandsgranska anonyma kommentarer från läsare.
Ett öppet demokratiskt samhälle behöver och ska tåla en öppen diskussion. Men inom lagens råmärken och att kalla någon för idiot är att överträda den gränsen.

Text: Tord Ajanki
Bild: Dremstime

Läs mer på diabetesportalen.se

Senast uppdaterad: 2011-09-12
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)