Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Diabetesforskare prisas av Medeon

Publicerad 2017-10-18

Medeonstipendiet på 50 000 kronor delas ut av Medeon i samverkan med SEB. Årets mottagare är docent Malin Fex på Lunds universitets Diabetescentrum. Priset delas ut under Världsdiabetesdagen i Malmö den 5 november.

Malin Fex.

Söndagen den 5 november med start kl 9.30 uppmärksammas Världsdiabetesdagen på Clarion Hotel & Congress, Malmö Live. Det är forskningsparken Medeon Science Park & Incubator som i samverkan med LUDC - Lunds universitets Diabetescentrum, Sydvästra Skånes Diabetesförening, Region Skåne och DSS Diabetes Samverkan Sverige som står bakom programmet.

Motiveringen lyder enligt följande: ” Docent Malin Fex har en forskarbakgrund inom både typ 1- och typ 2- diabetes, vilket har givit henne en mycket bred, men ändå specifik kunskapsbas. Malin har nyligen i hård konkurrens fått ett flerårigt forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Genom uthållighet och sin förmåga att göra rätt forskningsstrategiska val, har hon etablerat sig som en framstående och självständig forskare där hon undersöker specifika signalvägar för serotonin, melatonin och autofagi i de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln. Av intresse är också att ämnesområdet autofagi gav Nobelpriset i Medicin och Fysiologi år 2016.”

Diabetes är en folksjukdom, som ökar i hela världen. I Sverige drabbas ungefär fyra procent av befolkningen. Att allt fler lever längre och att antalet överviktiga har ökat, är faktorer som spelar in, liksom ärftlighet, miljö och livsstil. De allra flesta diabetiker, omkring 90 procent, har typ 2 diabetes, också kallad åldersdiabetes, den andra stora diabetessjukdomen är diabetes typ 1, som kräver dagliga insulininjektioner.

Fakta Världsdiabetesdagen i Malmö

Söndagen den 5 november kl 09.30 – 15.00, Clarion Hotel & Congress Malmö Live

*Stipendieutdelning och stipendieföreläsning: kl 13.00-13.30

Källa: Pressmeddelande från Medeon

Senast uppdaterad: 2017-10-18
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)