Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Fettrika måltider kräver större insulindos

Publicerad 2013-04-17

Många diabetespatienter beräknar mängden kolhydrater på tallriken och anpassar insulindosen efter det. Men, det är mer komplicerat än så enligt en liten amerikansk studie på typ 1 diabetiker. Den visar att också fettet i måltiden påverkar blodsockret och kravet på insulindos.

Forskare vid Joslin Diabetes Center i Boston, USA, konstaterar att fettmängden i en måltid påverkar blodsockret i timmar efteråt.
- Vi ville ta reda på den underliggande orsaken till de här oförklarliga fluktuationerna i blodsocker och insulinkrav, säger undersökningsledaren Howard Wolpert till Science Daily.

Kontinuerlig blodsockermätning

Sju vuxna typ 1 diabetiker deltog i den två dagar långa undersökningen där de åt noggrant kontrollerade måltider parallellt med att deras socker- och insulinnivåer kontinuerligt följdes. Patienterna hade en insulinpump och en blodsockermätare. Pumpen utsöndrade automatiskt insulin efter behov.
Frukostarna och luncherna hade samma låg-fett innehåll. De båda middagarna hade samma mängd kolhydrat och protein men den ena var låg-fett och den andra hög-fett, 10 respektive 60 gram fett.

Långvarig effekt

När resultaten analyserades visade det sig att deltagarna behövde mer insulin efter måltiden med hög fettnivå, 12,6 jämfört med 9 enheter. Skillnaden varade i fem till tio timmar efter målitden.
- Detta demonstrerar begränsningarna med att avgöra hur stor dos måltidsinsulin man ska ta enbart utifrån en beräkning av hur mycket kolhydrater maten innehåller. Även fettmängden måste tas med i beräkningen, säger Howard Wolpert.

Avgöra bästa insulindosen

Forskargruppen ska nu starta en ny studie vars syfte är att ta reda på den bästa insulindosen för måltider med mycket fett.
- Vi ska identifiera olika individuella skillnader som påverkar hur mycket extra insulin som behövs för att täcka en fettrik måltid, säger Howard Wolpert.
Ännu en undersökning som planeras är att studera om en reduktion av fett i maten förbättrar blodsockerkontrollen.

Text: Tord Ajanki
Bild: Image Source

Länk till undersökningen i tidskriften Diabetes Care

Senast uppdaterad: 2013-04-17
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)