Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

”Jag har fått diabetes i den bästa av tider”

Publicerad 2018-10-22

Ett kraschat äktenskap och sjukhusvistelse till följd av ketoacidos. Sedan Teddy Landén fick diabetes för fem år sedan har livet varit tufft. Ändå ser han i dag ljust på tillvaron.
- Vi har den bästa vården och den bästa behandlingen i världen. Jag kunde inte valt en bättre plats eller tidpunkt för att få diabetes, säger han.

Teddy valde i våras att göra en tatuering på handleden med den blå diabetescirkeln. "Om jag blir medvetslös av någon anledning ska vårdpersonal och andra direkt kunna se att jag är T1D. Känns som en billig livförsäkring."

Den före detta malmöjournalisten Teddy Landén hade varit väldigt trött under en längre tid. Året innan han blev sjuk var han på reportageresa till Filippinerna.
-    Jag hade filmat de gigantiska soptipparna och tänkte att ”fan, vad trött jag är”. Jag var visserligen småbarnsfar och det var varmt som pocker, men kände ”är jag inte man nog att klara detta?”.
Han fixade ihop filmen men kände sig fortfarande missnöjd med sig själv.
I september 2013 var han och hans dåvarande fru på väg hem från en fest i Norge.
-    Vi hade festat till morgonen och när vi skulle köra tillbaka fick vi stanna till fem gånger mellan Svinesundsbron och Göteborg (cirka två timmars bilresa) för att jag behövde kissa. Jag var alldeles torr i munnen, drack massor av energidryck och åt massor av choklad vilket förstås inte gjorde saken bättre!
Dagen därpå uppsökte han vårdcentralen.
-    Där sa de att jag hade så höga värden att deras utrustning inte kunde mäta dem och blev remitterad till akuten i Malmö där jag blev inlagd direkt.
Han fick diagnosen LADA. Efter en natt på sjukhuset var värdena bättre och han blev hemskickad med tabletter.

En lättnad
Beskedet var tveeggat.
-    Å ena sidan är det ingen som vill ha en livstidsdom och en sjukdom som det inte finns något botemedel mot. Å andra sidan var det en lättnad. Det fanns en fysisk och biologisk förklaring till att jag varit så trött. Det var inte jag som var en vekling. Det var så motsägelsefullt.
Till en början mådde han bättre, men Teddy Landén saknade fortfarande den energi och framåtanda han besatt förr.
De kommande tre åren magrade han och gick ned sammanlagt 35 kilo i vikt. En dag fick han fruktansvärt ont i magen, kräktes och blev sängliggandes alldeles utslagen.
-    Jag tänkte att det skulle gå att sova bort det, men till slut sa morsan och min fru ”nu måste du in, vi ringer ambulansen!”
I stället valde han att själv gå till aktutintaget som inte låg så värst långt från där han bodde.
-    En promenad som normalt tar elva-tolv minuter tog en halvtimme, berättar han. Och jag hinner knappt komma in förrän sköterskan i receptionen säger att jag har ketoacidos, något jag aldrig hört talas om. ”Hur farao vet du det?” frågar jag. ”Du stinker aceton”, svarar hon.
På mindre än tjugo minuter blev han tilldelad en vårdplats. Den här gången blev han kvar på sjukhuset i fem dagar.
-    Det var oerhört imponerande hur väl omhändertagen jag blev, säger han.
Ketoacidos, eller syraförgiftning, är ett tillstånd som uppstår till följd av insulinbrist och som snabbt kan bli livshotande. Redan första kvällen fick Teddy Landén börja ta insulin och byta diabetesdiagnos.
-    I dag behandlar jag mig som en typ 1:a med injektioner och hela kittet. Insulinet har fått mig att må bättre, jag är piggare nu än innan. Det värsta som hänt är att jag gått upp 20 kilo i vikt vilket inte är någon angenäm känsla. Man blir mentalt matt när det inte ger någon effekt alls att hålla igen på maten, man blir straffad på ena eller andra sättet hur som helst.

Blev deprimerad
Teddy Landén berättar att han efteråt hamnade i en djup depression som till slut ledde till skilsmässa.
-    Att vara egenföretagare och bli inlagd med ett livshotande tillstånd, det slog undan fötterna på mig.
Med hjälp av terapi har han dock kommit på fötter igen.
-    Det är en mental tröskel för någon med min personlighet som alltid ska klara sig själv, men det har verkligen hjälpt. När jag fick min diagnos och ketoacidosen hade jag kunnat välja att bli en gammal och bitter 50-årig gubbe. Nu ser jag det tvärtom. Hade jag levt för hundra år sedan hade jag antagligen varit död. Jag har fått diabetes i den bästa av tider.
Nu ser Teddy Landén fram emot Världsdiabetesdagen i Malmö i november där han ska vara moderator.
-    Det ska bli roligt att få ta del av det senaste inom forskningen och uttolka vad den kan betyda för oss patienter i praktiken. Man har talat länge på olika konferenser om closed loop, och min läkare har pratat om att det är på gång, men nu känns det som att det är på allvar. Det ska bli superspännande!
Han liknar Världsdiabetesdagen vid Pridefestivalen.
-    Det är en dag då vi med diabetes kan känna att vi är normen. Om jag äter en bit choklad kommer de andra att tänka ”han kanske är låg!” inte ”han är diabetiker och han äter choklad i alla fall!”. Det är viktigt evenemang ur ett anhörigperspektiv då familj, nära och kära kan se hur många det är som drabbas av det här, inte bara min man, fru, sambo, partner, eller barn. Vi är i olika delar av livet och finns i alla sociala skikt. Oavsett var du kommer ifrån kan du drabbas av det här.

Text och bild: Sara Liedholm

Fakta / Teddy Landén

Ålder: 50 år
Gör: Filmare, medietränare och moderator, specialicerad på fastighetsfrågor och bostadspolitik.
Diabetesdiagnos: LADA som gått över i typ 1-diabetes
Fördomar jag stött på: Att stressen i mitt tidigare oregelbundna och inte så hälsosamma liv är orsak till att jag blev sjuk. En läkare sa till mig ”att det stämmer nog”. Nu vet jag att det inte spelar någon roll om jag så varit ett hälsofreak, jag hade fått diabetes ändå. Annars att det beror på kosten.
Aktuell: Moderator på Världsdiabetesdagen Skåne i Malmö på Malmö Live den 10 november.
Mer information: https://vddskane.com

Fakta / LADA


LADA står för Latent Autoimmune Diabetes in Adults och som namnet anger är den, som typ 1 diabetes, en autoimmun sjukdom. Skillnaden är att patienterna är äldre när de insjuknar och att sjukdomsförloppet är långsammare och mildare.
Att LADA är en autoimmun diabetesform bevisas av att patienterna har antikroppar mot de insulinbildande cellerna men den autoimmuna destruktiva processen går inte lika snabbt som vid typ 1 diabetes. Den tablettbehandling många LADA-patienter får i början därför att de, på grund av sin ålder får fel diagnos och betraktas som typ 2 diabetiker, är i längden oftast otillräcklig för att kontrollera blodsockret.


Fakta / Ketoacidos


Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som beror på en kraftig frisättning av ketonkroppar sk acetonkroppar som gör att blodet blir surt. Det inträffar vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes. Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater. Typiska symtom på ketoacidos är törst, illamående, buksmärtor, kräkningar, omtöckning och personens utandningsluft luktar aceton och tillståndet leder så småningom till medvetslöshet.

Källa: diabetes.seSenast uppdaterad: 2018-10-22
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)