Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Så tog sig Robin till världseliten – trots sin diabetes

Publicerad 2017-11-01

När skidåkaren Robin Bryntesson drabbades av typ 1-diabetes som 17-åring fick han höra att han var tvungen att överge sin dröm. Tack vare hårt arbete och envishet har han idag bevisat att diabetes inte måste vara ett hinder. Med flera guldmedaljer och en världscupseger i bagaget vill han nu inspirera unga med diabetes att följa sina drömmar. Om detta berättar han på Världsdiabetesdagen i Malmö den 5 november.

Robin Bryntesson.

Robin Bryntesson var 17 år när han fick beskedet som vände upp och ner på hela hans tillvaro. Robin, som då gick på skidgymnasiet i Sollefteå, hade bara två veckor tidigare vunnit Junior-SM. Nu satt han hos en läkare som berättade att han hade typ 1-diabetes och att han skulle behöva överge sin dröm.

– Läkaren sa till mig att jag kunde lägga ner min skidkarriär och att jag kunde motionera max 30 minuter per dag. Jag tappade hakan och förstod inte vad han menade. Jag skulle ju bli världens bästa skidåkare och vara med i landslaget, säger Robin Bryntesson.

Robins elitsatsning hade kunnat ta slut där på sjukhuset men tack vare sin envishet valde han att ändå fortsätta jaga drömmen. Han kontaktade därför en specialistläkare som hjälpte honom att sätta ihop ett eget träningskoncept som han kunde följa.

Guldmedalj
Ganska snart insåg Robin att han, trots sin diabetes, kunde fortsätta att träna i samma takt som de andra på skidgymnasiet. Även på tävlingarna såg han fina resultat och några år senare gav hans hårda arbete resultat i form av en ny guldmedalj.

– Jag tog mig till Junior-VM 2004 och lyckades till och med vinna ett guld. Det var en fjäder i hatten och ett bevis på att de går att åka skidor rätt fort även med diabetes. Då tänkte jag att jag borde ta upp telefonen och berätta det för den där första läkaren.

Med den succén i ryggsäcken fortsatte Robin sedan sin elitsatsning. Idag har han hunnit fylla 32 år och kan se tillbaka på tio år i landslaget, tre SM-guld, två guldmedaljer i U23-VM och en världscupseger som senior.

Hjälper andra
I jakten på nya utmaningar valde han dessutom att för tre år sedan byta sitt fokus, från sprint-åkning till långlopp. Enligt Robin krävde den omställningen en helt annan typ av planering eftersom han är tvungen att hålla sitt blodsocker i schack under mycket lägre tid. De senaste åren har Robin dessutom börjat lägga allt mer tid på att hjälpa andra med diabetes. Även om mycket hänt sedan han fick sin diagnos vet han nämligen att många unga som drabbas känner att de kommer begränsas i sina liv. För att visa dem att de kan göra vad som helst anordnar han sedan några år tillbaka Sockertoppen, ett idrottsläger för barn och unga med diabetes.

– Jag kände att jag ville göra något kopplat till idrott, det som är min hemmaplan. Jag anordnade  lägret sockertoppen första gången 2011 och då var det 11 barn med. I år när vi öppnade anmälan i december hade vi fyllt lägrets 70 platser efter en minut och hade över 200 i kö.

Vasaloppet med Peter Jihde
Inför årets Vasalopp sjösatte Robin dessutom en ny kampanj för att motivera andra som lever med diabetes. Tillsammans med tv-profilen Peter Jihde, som också han har typ 1-diabetes, skapade han Youtube-serien High & Low. I serien fick tittarna följa med- och motgångarna när Robin och Peter tränade inför Vasaloppet och fick även se när Peter Jihde slog Robin Bryntesson, dock med fyra timmars handikapp.

– Det var väldigt roligt och många verkar ha blivit berörda. Det känns som att det finns nog med negativt snack så jag försöker fokusera på det man faktiskt kan göra och inspirera. Hittills har det inte varit något som jag velat göra men inte kunnat.

Tobias Berg

Världsdiabetesdagen i Malmö

Diabetes är en sjukdom som ökar lavinartat runt om i världen. Sjukdomen drabbar inte bara den enskilde utan också dess familj och anhöriga. Om den dagliga kampen och strävan om att trots sjukdomen kunna leva ett gott liv och nå sina drömmars mål berättar våra gästföreläsare. Det blir även föredrag om aktuell forskning. Möt patientrepresentanter och utställare från läkemedelsindustrin samt testa ditt eget blodsocker och din kondition tillsammans med personal på plats. Barnen kan pyssla med diabetesföreningens ungdomsavdelning. På plats finns även en fotoutställning med unika forskningsbilder med information om diabetes och dess följdsjukdomar. Dessutom blir det underhållning och utdelning av Medeonstipendiet som i år tilldelas docent Malin Fex vid Lunds universitet.

Tid: Söndagen den 5 november kl 09.30-15.00
Plats: Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Dag Hammarskjölds plats 2, Malmö

Dagen är ett samarrangemang mellan Diabetesföreningen Sydvästra Skåne, Region Skåne, Lunds universitets Diabetescentrum, företagsparken Medeon samt Diabetessamverkan Sverige.

Senast uppdaterad: 2017-11-01
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)