Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Tidiga tecken hos små barn förutspår typ 1 diabetes

Publicerad 2015-02-25

"Autoantikropparna dyker ofta upp redan under de första levnadsåren", säger professor Åke Lernmark som leder den svenska delen av TEDDY-studien.

Det går att förutspå ett insjuknande i typ 1-diabetes, visar ny forskning.
I ett blodprov kan man upptäcka om kroppens immunförsvar börjat bryta ned de egna insulincellerna genom att mäta förekomsten av autoantikroppar.

(Klicka på bilden för större bild)

- I TEDDY-studien har vi kommit fram till att de ofta redan dyker upp under de första levnadsåren, säger professor Åke Lernmark som leder den svenska delen av studien.

TEDDY-studien omfattar 8 600 barn från Sverige, USA, Tyskland och Finland.
Barnen har en ökad ärftlig risk för typ 1-diabetes som upptäcktes vid födseln genom prov på navelsträngsblodet. TEDDY står för ”The Environmental Determinants of Diabetes in the Young” eller på svenska Omgivningsfaktorers betydelse för uppkomst av diabetes hos barn.

Antikroppar är en del av kroppens immunförsvar och förekomst av antikroppar i blodet är ett tecken på att kroppens immunsystem har reagerat på en inkräktare, till exempel ett virus eller en bakterie. 
Ibland gör immunsystemet myteri och angriper den egna kroppen. Autoantikroppar är då ett tecken på autoimmun sjukdom och utgör markörer för att det pågår ett angrepp t ex på kroppens egna insulinceller.

De nya forskningsresultaten från TEDDY-studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia visar att man kan förutse ett insjuknande i typ 1-diabetes på tre sätt.

(Klicka på bilden för större bild)

Insjuknande i typ 1-diabetes på tre sätt:

1. Om den autoantikropp som först upptäcks går till attack mot insulin (IAA).

I Sverige inträffar detta vanligtvis vid 18 månaders ålder. I studien som helhet var de flesta dock under ett år.
- Får man sedan en andra autoantikropp så kommer personen att få diabetes – men det kan ta upp till 20 år, säger Åke Lernmark.


2. Om den första autoantikroppen riktar sig mot GAD65 (GADA), ett protein inuti de insulinproducerande cellerna. 


I Sverige sker detta oftast i 2,5-årsåldern, medan det i studien som helhet var vanligast vid två års ålder. 


3. Om båda autoantikropparna första gången påträffas samtidigt.

- I TEDDY har 40 procent av dessa barn redan fått diabetes, säger Åke Lernmark.

Vad det är som fått kroppens immunförsvar att över huvudtaget börja attackera de egna insulincellerna är dock fortfarande oklart. En teori är att virusinfektioner kan ligga bakom.
- Det är möjligt att vi har att göra med två olika sjukdomar, kanske ett virus triggar igång autoantikroppar mot insulin och ett annat virus GAD65, säger Åke Lernmark.

Fotnot: Allt sedan födseln har barnen i TEDDY – eller deras föräldrar - fört regelbundna och detaljerade kostdagböcker, lämnat blod- och avföringsprover, nagelprover samt lämnat information om sjukdomar och medicinering. När autoantikroppar påträffats hos ett barn börjar forskarna det omfattande detektivarbetet att analysera allt materiel I jakten på VAD det är som kan ha lett fram till immunförsvarets myteri.
Inom TEDDY samarbetar ledande inom genetik, proteinkemi och ämnesomsättning för att reda på varför en autoantikropp triggas igång.

TEDDY är en internationell studie som i sin helhet bekostas av NIH (National Institutes of Health) - den amerikanska hälsovårdsmyndigheten.

Sara Liedholm
Foto: KG Pressfoto (Åke Lernmark), TEDDY-studien (diagrammen)


Länk till publikation
en:

Jeffrey P. Krischer, Kristian F. Lynch, Desmond A. Schatz, Jorma Ilonen, Åke Lernmark,
William A. Hagopian, Marian J. Rewers, Jin-Xiong She, Olli G. Simell, Jorma Toppari, Anette-G. Ziegler, Beena Akolkar, Ezio Bonifacio, the TEDDY Study Group
Diabetologia, February 2015


Senast uppdaterad: 2015-02-25
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)