Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Välkommen till Världsdiabetesdagen i Skåne

Publicerad 2018-11-05

Lördagen den 10 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen med aktiviteter för hela familjen på Malmö Live. Utställare och forskare presenterar det senaste på diabetesområdet.
Dagen livesänds på webben www.vddskane.com.

Anders Frid.

Nästan en halv miljon svenskar lever med diabetes och varje dag får ytterligare 80 personer sjukdomen.
En person med typ 2-diabetes har fyra gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och för tidig död jämfört med personer som inte har typ 2-diabetes. Ny forskning visar att denna risk kan elimineras om patienten får rätt behandling.
- Det nya är att sjukdomen nu kopplas till hjärtkärlsjukdom. Om vi förebygger riskfaktorerna med effektiv behandling kan risken för återfall i hjärtkärlsjukdom elimineras och risken är inte större än för en person utan diabetes. Detta jobbar vi för att få ut till alla patienter, vi är tyvärr inte där än, säger Anders Frid, medicine doktor, tidigare överläkare vid VE Endokrin, Skånes universitetssjukhus med hänvisning till ADA:s (American Diabetes Association) nya rekommendationer för typ 2-diabetes hos vuxna. Han är en av talarna på Världsdiabetesdagen som uppmärksammas med ett evenemang för allmänheten i Malmö på lördag den 10 november.

Teddy Landén, moderator på Världsdiabetesdagen i Skåne.

Billig livförsäkring
Teddy Landén, fd journalist och programledare är moderator för mötet och fick typ 1-diabetes vid 45 års ålder. Han valde i våras att göra en tatuering på handleden med den blå diabetescirkeln.
- Om jag blir medvetslös av någon anledning ska vårdpersonal och andra direkt kunna se att jag är diabetes typ 1. Det känns som en billig livförsäkring, säger Teddy Landén. Världsdiabetesdagen är en dag då vi med diabetes kan känna att vi är normen. Nära och kära kan se hur många det är som drabbas av det här, inte bara min man, fru, sambo, partner, eller barn.

Internationell dag
Den internationella Världsdiabetesdagen infaller den 14 november och uppmärksammas över hela världen. Den 14 november var Frederick Bantings födelsedag, han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet. Världsdiabetesdagen i Skåne äger rum den 10 november och är en heldag med aktiviteter för hela familjen med möjligheter att möta utställare och ta del av den senaste tekniken och forskningen på området samt träffa patientföreträdare.

Om Världsdiabetesdagen i Skåne


Plats: Clarion Hotel & Congress Malmö live, Dag Hammarskjölds torg 2, Malmö

Datum: Lördagen den 10 november 2018 kl. 9.30 – 15.00 

Arrangörer: Diabetesföreningen i Skåne län, Lunds universitets Diabetescentrum, Medeon Science Park & Incubator, Diabetes Samverkan Sverige.Hela programmet: https://vddskane.com/Senast uppdaterad: 2018-11-06
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)