Blir spännande höra vad läkaren säger

Texterna på "Min historia" är inte vetenskap och diabetesportalen.se tar varken ställning för eller emot innehållet. Berättelserna är skrivna av personer som delar med sig av sina egna personliga upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. /Redaktionen

År 2013 oktober var jag till läkaren. Veckorna innan tagit prover. Dessa visade att jag hade fått typ 2 diabetes (flera prover togs inför besöket), förhöjda blodfetter, förhöjt blodtryck.
Fick ett gäng mediciner som jag borde äta resten av livet, började äta tabletter samma dag som jag var hos läkaren.

Talade om för ett gäng kompisar som tipsade om det ena och det andra. Började läsa en del på nätet och grupper på Facebook. Det resulterade i efter en vecka att jag slutade med mina mediciner.

Och jag gick in hårt med LCHF, lågkolhydratkost med bra fetter. Max 5 gram kolhydrat/100 gram livsmedel var det jag läste. Mitt liv var och är när detta hände mycket stillasittande på grund av en muskelsjukdom jag har.
Efter att helt lagt om kosten och ett halvår från jag fick beskedet så fick jag ett återbesök hos dietisten.  Hon såg chockad ut när jag berättade att jag käkade LCHF och inte åt någon av medicinerna jag fått för blodsocker,  blodfetter och blodtrycket.

Vi kollade på värdena: Blodsocker Ok. Blodfetter Ok. Blodtrycket Ok. Minskat i vikt till normal BMI. Magen har efter 20 år äntligen blivit bra, ingen läkare hade hittat vad som felande med magen förut. Hurra för lchf.
Och dessa värden efter att fortsatt haft ett stillasittande liv och inte tränat något.
Början på LCHF-perioden var lite otäckt, förstår nu att det var abstinensbesvär för att kroppen inte fick den vansinniga mängd socker den fått i alla år (det som anses vara vanlig kost idag).

Bara efter en vecka märkte jag förändringar i magen, hade mindre antal diarréer den veckan, brukade ha två till tre stycken i veckan (i dag var det sex veckor sedan).
Har märkt att jag mår bra med cirka 20g socker per dag.
Fuskar jag med till exempel en pizza, går jag genast upp i vikt 1-1.5 kilo och stannar där ca en vecka innan jag hamnar på min vikt igen. Gaser och uppsvälld mage är också en biverkning om jag fuskar. Märkligt att en enda pizza ska ge biverkningar en hel vecka typ.
Väntar nu efter ett återbesök till läkaren, det har ju gått ett år nu, ska bli intressant att få höra vad han säger.

/Peter

Senast uppdaterad: 2015-03-12
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)