Om 15 år får du följdsjukdomar, sa doktorn

Texterna på "Min historia" är inte vetenskap och diabetesportalen.se tar varken ställning för eller emot innehållet. Berättelserna är skrivna av personer som delar med sig av sina egna personliga upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. /Redaktionen

När jag var 37 år fick jag besked att jag hade diabetes. Om femton år får du bekymmer med följdsjukdomar sa läkaren tröstande. Efter några månader med rätt kost och motion måste jag läggas in på sjukhus för att få insulin.

Första dagens morgon fick jag en spruta med mixat insulin för ett dygn. Vid 15-tiden började jag bli kallsvettig och lite darrig. Jag bad om något att äta och fick svaret att det blir middag vid 16.30 tiden. När middagen äntligen kom hällde jag i mig mjölken som jag egentligen inte tycker om.
Efter fyra dagar blev jag utskriven och fick klara mig bäst jag ville. Året var 1981.

För tjugo år sedan bytte jag sjukhus och läkare. Har här blivit väl omhändertagen och utbildad på min sjukdom. I åtta år har jag haft en pump och sedan snart två år haft CGM, alltså en sensor med sändare, så att mitt blodsocker är "on line" så att säga. Slipper att mäta mig 10-15 gånger per dag, behöver bara trycka på en knapp så kan jag se om sockret är på väg upp eller ner och med vilken hastighet det sker.

Nu har jag fyllt 70 år och mår mycket bra. Jag får äta lite tabletter för att blodtrycket skall vara lågt och så motionerar jag en del.

B.Nilsson

Senast uppdaterad: 2014-04-09
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)