Typ 2 visade sig vara LADA

Texterna på "Min historia" har ingen vetenskaplig grund och diabetesportalen.se tar varken ställning för eller emot innehållet. Berättelserna är skrivna av personer som delar med sig av sina egna personliga upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. /Redaktionen

Jag fick diabetes för två år sedan. Första året trodde dom att jag var en typ 2 diabetes och jag behandlades med metformin tills jag var på en diabeteskonferens där läkare höll föredrag. Jag frågade henne om min diabetes och enligt henne var jag inte en typ 2:a utan en LADA. Du är smal och har bra blodtryck, sa hon. Alltså fel diagnos från vårdcentalen, skriver Florence Svensson.

Jag skulle börja ta insulin och nu är jag insulinbehandlad sedan ett år, matinsulin novaripid+ lantus till kvällen. Vad jag upplever med Lada-diabetes är dessa hoppande värden. Det verkar svårt att ställa in dosen. Denna ångest för låga värden gör att man undviker att vara med i stora sammanhang, man isolerar sig lite mycket och det har nog med oro och ångest att göra.

Livet blev så annorlunda, från ett fritt med många aktiviteter, till ett smalt liv, och dessa stickor och prover, hela dagarna är ju detta, hoppas det kommer en ny medicin, så att man bara tar en tablett på morgonen och en på kvällen och om håller ungefär rätt sockervärde under dagen.
Tänk vad underbart det skulle vara.

Florence Svensson 

För dig som vill veta mer om LADA:

Senast uppdaterad: 2013-02-22
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)