Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Besvarad fråga

Typ 1 diabetes och influensavaccinet Pandemriz

Fråga: Jag läste att studier för koppling mellan Pandemrix och typ 1 är gjorda men det var innan 2009.  Jag kan inte släppa tanken att det fortfarande kan vara en bidragande orsak, har studien gjorts på gravida som tagit vaccinet mot svininfluensan som var en riktig hysteri 2009 och vaccinet var ej beprövat.
Jag var gravid och tog vaccinet på min chefs begäran, efteråt blev jag dålig. Hade muskelvärk och feber flera dagar. Min dotter föddes fyra mån efter jag vaccinerat mig i vecka 42. Strax innan hennes tre-års dag får hon influensa och hög feber.
Diabetes bryter ut i samband med detta.  Liksom narkolepsi är också typ 1 en autoimmun sjukdom.
Jag har kontakt med flera mammor som har typ 1 diabetes barn som liksom jag blivit vaccinerade som gravida eller små barn som fått vaccinet och ej heller släktingar som har typ 1.
När gjordes den senaste studien kring detta?

Åke Lernmarik, professor i experimentell diabetesforskning, svarar:
Roligt att du engagerar dig i frågan om Pandemrix kunde ha förorsakat autoimmun (typ 1) diabetes. Vi är också väldigt engagerade i frågan.
För det första, autoimmun diabetes börjar med att barnet får en autoantikropp mot sina betaceller. Om barnet får en autoantikropp är risken 10/100 att få diabetes över 20 år. Om barnet sen får ytterligare en eller två autoantikroppar (vi bestämmer fyra olika autoantikroppar) så ökar risken till 80/100. 
I vår TEDDY studie där vi följt över 8000 barn från födseln och där barn i Sverige och Finland vaccinerades med Pandemrix har vi inte kunnat påvisa en ökad risk för att Pandemrix ökade risken för att få en första autoantikropp mot sina beta celler. Det skulle kunna vara det omvända!
För det andra, vi undersöker alla barn i Sverige som får diabetes under 18 års ålder. Massvaccineringen pågick från oktober 2009 till mars 2010.
Hände något där? Blev det fler eller färre barn som fick diabetes? Det vi fann var att de barn som har den högsta ärftliga risken för autoimmun diabetes blev färre än förväntat! Ingen risk således.
Vi har till och med funderat på möjligheten att ansvända Pandemrix för att skydda mot diabetes.
För det tredje, barn som redan har fått en eller flera autoantikroppar mot sina betaceller (dessa autoantikroppar är varningssignaler för diabetes och heter GADA; IA-2A, IAA och ZnT8A – snårigt, va?) löper risken att en infektion med feber skulle kunna jaga på sjukdomsprocessen så att tiden till diagnos blir kortare. Om barnet har infektion med feber verkar det som om den process som förstör betacellerna förvärras.
Hoppas att ovanstående hjälper. Om inte, hör av dig med mera frågor.

Gå in och läs på vår hemsida om TrialNet:

Senast uppdaterad: 2008-10-27
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)