Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Besvarad fråga

Typ 1 diabetes utan antikroppar

Fråga: Vår son (då 5 år) fick diabetes typ 1 för snart ett år sedan.
Blodprover som togs senast i oktober 2009 visar att han inte har kvar några antikroppar men att han har en genuppsättning som är vanlig bland typ 1-diabetiker.
Finns det några alternativa behandlingsmetoder/medicinering för typ 1:or som inte har några antikroppar?
Finns det någon pågående forskning gällande just denna situation?

Åke Lernmark, professor i experimentell diabetesforskning, svarar:
Typ 1 patienter med ärftlig risk men utan antikroppar får samma behandling som typ 1 patienter som har antikroppar i samband med diagnos.
Vi har nu sju olika antikroppar som kan finnas i samband med diabetesdiagnos. Av de nära 800 barn som numera får typ 1 diabetes i Sverige per år är det bara fem procent som inte har en eller flera antikroppar.
Vi undersöker alla dessa antikroppsnegativa diabetesbarn extra noga eftersom det inte kan uteslutas att de har en annan typ av diabetes som kallas för monogen diabetes eller MODY.
Vi vet däremot redan att om barnet som fått diabetes hade antikroppar från mamma i navelsträngsblodet så kan diabetes utvecklas utan att man har antikroppar vid diagnos.  
Vi försöker nu att ta reda på vad detta beror på.

Läs mer på diabetesportalen.se

Senast uppdaterad: 2008-10-27
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)