Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Besvarad fråga

Var ska man injicera insulinet

Fråga: Jag undrar om rekommendationerna är ändrade med var man ska ge insulinet?
På boendet där jag jobbar ges allt insulin i magen. Jag vet att Lantus med mera kan ges var som men som till exempel Insulatard har jag lärt mig ska ges i benet eller i rumpan.
En dam talade om för mig att är man amputerad får det inte ges i benet. (hon har tidigare varit sjuksköterska) Kan ni räta ut dessa frågetecken.

Anders Frid, diabetesläkare, svarar: NPH-insulin som Insulatard har långsammare absorption om det ges i låret, därför fördelaktigare, särskilt om det ges på kvällen.
Mixinsuliner av typ Novomix30 och Humalog Mix bör ges i  buken på morgonen och i låret till kvällsmaten för att minska risken för nattliga hypoglykemier.

Läs mer på diabetesportalen.se

Över 300 000 personer med diabetes i Sverige injicerar sig själva med insulin en eller flera gånger om dagen för att kontrollera blodsockret. Men många gör det på fel sätt vilket får negativa, och ibland farliga, konsekvenser.
Nu har en internationell expertkommitté tagit fram nya riktlinjer för bästa injektionsteknik.

Senast uppdaterad: 2008-10-27
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)