Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Besvarad fråga

Varför får inte jag en transplantation

Fråga: Jag undrar varför det bara är de som har ”svår” diabetes som får chans till transplantation. Och vadå svår diabetes, det är väl ”alltid” en begränsning, och sedan beror det ju på hur man behandlar sjukdomen.

Själv har jag haft diabetes sedan jag var 13 år fyller 45 år. Varför kan inte jag få chans till transplantation för att underlätta livet, och må bättre. Varför ska det vara nära döden patienter? Självklart ska de människorna hjälpas, men det måste ju behövas lite ”vanliga” patienter i forskningen mot diabetes.

Livet hade sett ganska annorlunda ut om jag inte haft diabetes, just nu är mitt största problem att jag inte kommer ”överens” med min insulinpump, mår psykiskt dåligt av att jag måste ha den på mig. Sedan vet jag att det är med den jag mår fysiskt bäst, eller??  Det kan låta som en bagatell men jag kan ju inte ha på mig vad jag vill på grund av insulinpumpen. De dagar jag vill ha exempelvis klänning, då struntar jag i pumpen och kör med sprutor, det känns som en befrielse, och när pumpen åker av mår jag psykiskt mycket bättre. Men problemet är att jag har svårt att komma ihåg sprutorna, så på med pumpen igen baahh!!

Lite funderingar från mig som är sååå trött på livet med insulinpump!

Svar:
Det finns flera anledningar. Här några av dem.
Den första är den stora bristen på organ att transplantera. Det behövs flera (två-tre) bukspottkörtlar från avlidna donatorer för att tillräckligt antal insulinproducerande celler ska överleva i den nya miljön och börja utsöndra insulin.
Många diabetesläkare menar att för de flesta är livet med insulinsprutor eller pump enklare än att ha en transplanterad bukspottkörtel som kräver att man livet ut tar immunhämmande läkemedel för att inte den transplanterade körteln ska stötas bort av kroppens immunförsvar. Läkemedlen har många och i vissa fall allvarliga biverkningar.
Många som får en transplantation har njursvikt och många av dem måste gå i dialys flera gånger i veckan.  Detta är en besvärlig och tidsödande behandling. Om de får en ny njure kan några av dem samtidigt få en donerad bukspottkörtel detta innebär egentligen ingen extra medicinering med immunhämmande medel.
Många av de diabetespatienter som får en transplantation av bukspottkörteln har en ”svår” diabetes på det sättet att de inte känner när blodsockret faller till för låga nivåer vilket kan vara livsfarligt.
Om du ändå vill försöka få en transplantation – ta kontakt med din diabetesläkare och diskutera saken. Hen kan skicka en remiss för utredning av om du är en lämplig mottagare.

Redaktionen diabetesportalen.se

Senast uppdaterad: 2008-10-27
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)