Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Stöd diabetesforskningen på LUDCVill du vara med och utveckla vården?Efterlysning - släktingar till personer med typ 1 diabetesMin historia - diabetiker berättar

Besvarad fråga

Varför sänkt insulinbehov vid träning

Fråga: Jag undrar varför jag behöver så mycket mindre insulin när jag är fysiskt aktiv och även under timmarna efter aktivitet? Kan glukos transporteras in i cellen utan insulin eller är insulinet effektivare eller är det andra anledningar?
Eller är det skillnad på behov av insulin om man gör av med energi än om man ska lagra den i kroppen?

Hindrik Mulder, diabetesläkare och diabetesforskare, svarar: Du verkar redan veta svaren på din undran... ja, efter träning blir vävnader i din kropp mera känsliga för insulin. Det innebär att mindre insulin krävs för att samma effekt skall uppnås, t.ex. transport av glukos in i muskulatur.
Dessutom stimulerar muskelarbete i sig själv ett upptag av glukos som inte kräver insulin. Detta förklarar att patienter med diabetes behöver sänka sitt insulin i samband med träning. Annars är risken stor att man istället får insulinkänningar, dvs. blodglukos sjunker under de nivåer som krävs för att hjärna och andra organ skall fungera bäst - vi blir darriga, svettiga och kan känna oss illamående och oroliga.
Det kan vara en bra idé att ha med sig något att äta/dricka under ett träningspass så att man kan motverka hypoglykemi, eller insulinkänningar. Samtidigt är det bra för oss att vi förbränner energi istället för att lagra upp den, något som kräver insulin.
Träning påverkar också våra blodfetter gynnsamt samt ger ökat välbefinnande. Träna på!

Senast uppdaterad: 2008-10-27
Webbansvarig:  Redaktionen

diabetesportalen.se, LUDC, CRC, SUS Malmö, Ingång 72, Hus 91, plan 12. 205 00 Malmö. Telefon: 040 39 10 00 (vx)